Enoletne izkušnje z Dumonovimi silikonskimi traheobronhialnimi stenti - Štupnik, Tomaž (Endoskopska revija, 2007)
Izhodišča. Z opornicami - stenti lahko vzdržujemo prehodnost zgornjih dihal pri boleznih, ki niso primerne za kirurško zdravljenje. Te najpogosteje nastanejo zaradi poškodbe sapnika ob dolgotrajni endotrahealni intubaciji ali traheostomiji, redkeje pa zaradi tumorjev (malignih ali benignih), pritiska nadihalno pot od zunaj ali traheobronhomalacije. Dumonovi silikonski traheobronhialni stenti so zlati standard. Vstavimo jih v splošni anesteziji spomočjo togega bronhoskopa. Metode. V enem letu (2006) smo pri 8 bolnikih (4 pointubacijske stenoze, 2 maligni zapori dihalne poti, 1 stenoza po TBC, 1 diskinezija membranoznega dela) vstavili 11 Dumonovih stentov. Rezultati. Popolno dolgotrajno izboljšanje smo dosegli pri 6 bolnikih. Tri stente smo zaradi migracije zamenjali s širšimi, enega z Montgomeryevim T-stentom, en stent pa smo odstranili zaradi oslabelosti bolnice in težav pri izkašljevanju bronhialnega sekreta. Zaključki. Dumonovi traheobronhialni stenti učinkovito vzdržujejo prehodno dihalno pot, bolniki jih dobro prenašajo, z njimi povezanizapleti pa so redki. Pravilno izbrana dolžina in premer sta ključna zastabilen položaj stenta.
Keywords: sapnik; zožitev; bronhoskopija; Dumonovi stenti; therapy; zdravljenje