Observation of heterospecific mating attempt by blue chaser Libellula fulva Müller, 1764 and broad-bodied chaser L. depressa Linnaeus, 1758 (Odonata: Libellulidae) - Bedjanič, Matjaž (Natura Sloveniae, 2023)
Dne 23. 6. 2022 je bila ob manjšem potočku v območju Natura 2000 Ličenca pri Poljčanah v SV Sloveniji foto dokumentirana uspešna formacija paritvenega koleslja med samcem črnega ploščca Libellula fulva in samico modrega ploščca L. depressa . To je prvi zapis o poskusu parjenja s formacijo paritvenega koleslja med vpletenima vrstama. Na kratko so predstavljena in obravnavana njuna razširjenost v Sloveniji ter prostorsko in časovno prekrivajoča se opazovanja v državi, prav tako pa so obravnavani specifični dejavniki na mestu opazovanja in obarvanost postarane samice, ki bi lahko prispevali k opisanemu redkemu poskusu heterospecifičnega parjenja.
Keywords: copulation; dragonflies; kačji pastirji; kopulacija; mating; Odonata; paritveni koleselj; parjenje; sintopično pojavljanje; syntopic occurrence; wheel position; zoologija; zoology