Demonstration of evolution of hemispherical spondysclerosis by contrast enhanced Gd-DTPA magnetic resonance imaging - Jevtič, Vladimir (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Izhodišča. Namen študije je bil ugotoviti vrednost slikovne magnetne resonance(MRI) s paramagnetnim kontrastnim sredstvom Gd-DTPA v prikazu napredovanja hemisferične spondiloskleroze (HSS). Bolniki in metode. Pri 18 bolnikih s kronično bolečino v križu in tipičnimi radiografskimi znaki HSS smoopravili Gd-DTPA MRI lumbalne hrbtenice. Primerjali smo morfološke spremembe in spremembe intenzitete signala z radiografskimi znaki HSS. Rezultati. Na podlagi MRI smo primere razdelili v tri skupine. V prvi skupini je bilo radiografsko področje osteoskleroze hipointenzivno na T1-poudarjenih spin-eho slikah, hiperintenzivno na T2-poudarjenih slikah in je kazalo difuznonabiranje paramagnetnega kontrastnega sredstva. Opisane spremembe so bile združljive s kostnim edemom in hiperemijo. V drugi skupini so bili robovivretenc na vseh slikovnih sekvencah hiperintenzivni, obdani s hipointenzivno cono in se v njih ni nabiralo kontrastno sredstvo. Opisano je izražalo kombinacijo maščevja in kostne skleroze. Pri preostalih bolnikih so MRI znaki predstavljali kombinacijo sprememb vidnih v prvi in drugi skupini. Zaključki. Gd-DTPA MRI kaže zapletene histološke spremembe v teku napredovanjaHSS. Spremljanje značilnih MRI znakov ima lahko klinični pomen prisledenju bolezni.
Keywords: bolečina; Diagnosis; diagnostika; Dtpa; Gadolinij; Gadolinium; hrbtenica; Hrbtenica, bolezni; jedrska magnetna resonanca; Magnetic Resonance Imaging; Osteosclerosis; Osteoskleroza; Radiography; Spinal Diseases