Stališče prebivalcev narodno mešanih območij v Sloveniji do učenja jezika večine in manjšine - Novak-Lukanovič, Sonja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2003)
V prispevku so prikazani rezultati empiričnega raziskovanja, ki kažejo percepcijo vprašanih o pomenu znanja in učenja jezika večine in manjšine. Posebej je izpostavljeno stališče do pomena, da se otroci na narodno mešanih območjih v okviru sole učijo oba jezika (jezik večine in jezik manjšine). Rezultati kažejo odstopanja med Lendavo in Obalo v stališču, da se slovenski otroci v soli naučijo enako dobro slovenski jezik in jezik manjšine ( italijanski oziroma madžarski) ter v stalisču, da se manjšinski otroci na Obali in v Lendavi naučijo enako dobro slovenski in manjšinski jezik ( italijanski oziroma madžarski). Na osnovi statistične analize je prikazana razlika za koga je učenje obeh jezikov na Obali in v Lendavi pomembnejše- za večino, za manjšino, za obe skupnosti.
Keywords: Slovenia; Slovenija; obmejna območja; narodne manjšine; jezikovne manjšine; bilingualism; dvojezičnost; multikulturnost; sociolinguistics; sociolingvistika