Varnost, stabilnost, življenjski slog - Boštjančič, Eva (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2015)
V prispevku smo opredelili prevladujoča karierna sidra gospodarjev na slovenskih tržno usmerjenih kmetijah. Prevladujeta sidri varnosti in stabilnosti ter sidro življenjskega slo ga, kar kaže, da gospodarji še vedno želijo stabilno, varno in predvidljivo delovno okolje ter samostojnost in prožnost pri organizaciji svojega dela. Stopnja izraženosti kariernih sider opozarja na pomanjkanje upravljavskih sposobnosti kmetov in skromno prisotnost kariernega sidra izziva. Razvoj kmetijstva in velika konkurenčnost znotraj panoge od kmeta zahtevata neprestano premagovanje in reševanje izzivov, iskanje novih priložnosti in odgovorno vodenje kmetije.
Keywords: agrarna geografija; agriculture; gospodarjenje; kmetijska gospodarstva; kmetijstvo; organizacija; organization; Slovenia; Slovenija; vodenje