Slovenia and its relations with Russia in the Euro-Atlantic context - Benedejčič, Andrej (Teorija in praksa, 2016)
Med novimi članicami EU in NATO je Slovenija znana po svojem "prijateljskem pragmatizmu" v odnosih z Rusijo. To lahko razlagamo kot odraz ponavljajočega se vzorca v identitetni politiki, ki je tipičen za manjše slovanske narode Srednje in Jugovzhodne Evrope. V tem smislu primer Slovenije priča o uporabnosti družbenega konstruktivizma v teoriji mednarodnih odnosov in potrjuje pomen družbenih identitet v formiranju meddržavnih politik in varnostnih skupnosti. Prav tako ima jasne implikacije za proces evroatlantskih integracij v prihodnje, še posebej glede slovanskih držav kandidatk; neumestne zamude na tej poti imajo lahko nenamerne posledice.
Keywords: Bilateral relations; Bilateralni odnosi; European Union; Evropska unija; International relations; Mednarodni odnosi; NATO; Rusija; Russia; Slovenia; Slovenija