Regionalizacija Slovenije - nedokončana simfonija slovenske geografije - Piry, Ivo (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2005)
Prispevek obravnava različne regionalizacije, katerih avtor je akademik prof.dr.Igor Vrišer, ki so bile uporabljene za potrebe poskusov teritorialno upravnih reform, ki od leta 1993 dalje skušajo vzpostaviti ravnovesja med lokalnimi skupnostmi in državo, z uvedbo vmesne, regionalne ravni lokalne samouprave, ki bi omogočila decentralizacijo in prenos dela državnih pristojnosti na regij. Obravnavana so nova razmerja v teritorialni členitvi Slovenije, uveljavljanje regionalnega pristopa ter pomen regionalizacije za ohranitev konkurenčnosti urbanega sistema.
Keywords: regionalna geografija; regional geography; regionalizacija; regije; regionalna identiteta; regionalna politika; regionalni razvoj; Slovenia; Slovenija