Stories of gender inclusion, power-sharing and the Good Friday Agreement - Byrne, Siobhan (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2023)
Ob 25. obletnici Velikonočnega sporazuma je bil opravljen pregled zapuščine delitve oblasti in vzpostavljanja miru na Severnem Irskem z vidika spola. Sodelovanje politične stranke, katere članice so bile izključno ženske, v mirovnih pogajanjih v letih 1996–1998 ter zaveze k spoštovanju človekovih pravic in enakosti, zapisane v sporazumu, so nakazovale, da bi Severna Irska lahko postala zgleden model reševanja sporov in institucionalnega oblikovanja. Čeprav so bila leta po sporazumu večinoma mirna in se je politična zastopanost žensk izboljšala, pa dolgoletna politična stagnacija in pomanjkljiva zaščita načela enakosti in človekovih pravic za ženske kažeta na mešano dediščino vključevanja spolov in delitve oblasti. Prispevek prikazuje vzpone in padce severnoirskih institucij za delitev oblasti v kontekstu feminističnega mirovnega aktivizma v obdobju petindvajsetih let ter ponuja nabor feminističnih razmišljanj o obljubah in pasteh delitve oblasti na Severnem Irskem.
Keywords: delitev oblasti; enakost; Severna Irska; socialna pravičnost; Sporazum iz Belfasta; Velikonočni sporazum; vključevanje spolov