Klagenfurter Zeitung in Slovenci v revolucionarnem letu 1848/49 - Peternel, Marija Mojca (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2013)
Odmevi revolucionarnega dogajanja v letu 1848/1849 v celovškem časopisu Klagenfurter Zeitung predstavljajo delček neizpete zgodbe slovenskega zgodovinopisja. Pri analizi časopisa je bil v ospredju njegov odnos do aktualnega družbenopolitičnega dogajanja s posebnim poudarkom na današnje slovensko ozemlje oziroma slovenstvo. Priloga časopisa z različno paleto oglasov dopolnjuje podobo takratnega nepolitičnega življenja tudi izven koroške prestolnice, pri čemer so imeli kraji s ponekod večinskim slovenskim prebivalstvom prav tako pomembno vlogo.
Keywords: 1848/1849; Austria-Hungary; Avstro-Ogrska; časopisi; Klagenfurter Zeitung (periodična publikacija); newspapers; politična zgodovina; revolutionary year 1848; Slovenci; Slovenes; svoboda tiska