Esej in narava literarnovednega diskurza - Virk, Tomo (Primerjalna književnost, 2010)
Raziskovanje literature je mogoče bodisi v obliki posploševanj, tipologij, klasifikacij, numeričnih pristopov itn., ali pa - zlasti tam, kjer se dotika vprašanja literarnosti - esejistično. Esejistični diskurz v literarni vedi omogoča razpiranje tistih segmentov literature, ki niso dostopni v objektivno znanstvenost naravnanemu diskurzu.
Keywords: literarna veda; literary science; literarna znanost; esej; singularnost; literarnost