Context effect in social surveys - Uhan, Samo (Teorija in praksa, 2019)
Številni raziskovalci potrjujejo, da na odgovore v anketah pomembno vpliva kontekst, v katerem nastopa vprašanje. V širšem smislu govorimo o socialnih in kulturnih kontekstih akterjev, ki določajo značilnosti anketnega intervjuja kot socialnega dogodka. Na veljavnost raziskovalnih ugotovitev pa vpliva tudi ožji (lokalni) kontekst oziroma tehnična in vsebinska relevantnost instrumenta, ki vključuje tudi ubeseditev vprašanj. Predstavljen je empirični preizkus učinkov ubeseditve anketnega vprašanja iz mednarodne raziskave ISSP. Podatki so bili zbrani z anketo med polnoletnimi prebivalci Slovenije. Primerjamo odgovore na dve različici istega anketnega vprašanja - v eni verziji je bil uporabljen termin "nasilje", v drugem pa "revolucija". Izhodišče je predpostavka, da termina v slovenskem družbenem in zgodovinskem kontekstu sprožata različne odzive anketirancev. Rezultati kažejo, da na ravni celotne populacije učinki niso vidni, mogoče pa jih je zaznati pri posameznih kategorijah anketirancev.
Keywords: Družboslovne ankete; družboslovno raziskovanje; kontekst; Methodology; Metodologija; Social surveys