Eritromelalgija - Košak, Robert (Medicinski razgledi, 1999)
Eritromelalgija je redka bolezen z značilnimi ponavljajočimi se napadi žgočih bolečin, eritema in povišane temperature okončin, predvsem nog, redkeje rok. Napad navadno izzove segrevanje, fizična aktivnost ali določen položaj okončine. Značilno je olajšanje klinične slike po hlajenju in dvigu uda. Ločimo primarno in sekundarno obliko eritromelalgije. Sekundarna oblika se pojavlja kot posledica drugih obolenj, predvsem mieloproliferativnih bolezni. Ta tip prizadene le odraslo populacijo in se učinkovito zdravi z majhnimi odmerki aspirina. Vzrok obolenja pri tej obliki je najverjetneje intravaskularna aktivacija in agregacija trombocitov in posledično delna ali popolna zapora arteriol. Patogeneza pri primarni obliki ni poznana.
Keywords: eritromelalgija; Erythromelalgia; Etiology; bolezni; disease; zdravljenje; Diagnosis; Therapy; diagnostika