Idejni in praktični vzori slovenske komunistične revolucije 1941-1945 - Prunk, Janko (Studia Historica Slovenica, 2017)
Avtor v prispevku pojasnjuje dogajanje v slovenski revoluciji med letoma 1941-1945 v skladu z evropskim humanističnim in razsvetljenskim izročilom ter z izročilom evropskega socializma, ki je mnogo širši in kompleksnejši kot le marksistični in iz njega izvirajoči boljševiški komunizem. Predstavljena je komunistična revolucija v teku NOB, njeni vzori, kopiranje teh vzorov in učinki takšnega početja.
Keywords: 1941-1945; druga svetovna vojna; komunizem; NOB; revolucije; Slovenija; svetovna vojna 1939-1945