The study of abrasive water jet cutting front development using a two-dimensional cellular automata model - Jerman, Marko (Strojniški vestnik, 2015)
Za obdelovance izdelane z abrazivnim vodnim curkom (AVC) je značilna brazdava površina, usmerjena v nasprotni smeri rezanja. Ukrivljenost in debelina brazd sta v glavnem odvisni od materiala obdelovanca, prereza AVC, njegove intenzitete ter hitrosti rezanja. Proces odvzemanja materiala vsebuje erozijo trdnih delcev in ga je zaradi kompleksnosti težko teoretično popisati. Posledično je bilo razvitih veliko modelov, ki skozi simuliranje procesa rezanja z AVC skušajo izboljšati poznavanje procesa. Glavni izziv predstavlja razviti model, ki dobro popisuje nastanek brazd, katerih nastanek želimo zmanjšati.
Keywords: abrazivni vodni curek; celični avtomati; nastanek brazd; rezalna fronta; simuliranje