Sodobno vodenje trajne astme - Košnik, Mitja (Obzornik zdravstvene nege, 2006)
Astmo ima vsaj 5% ljudi. Bolnike duši, ker se zaradi astmatskega vnetja zožijodihalne poti. Ukrepi, ki zmanjšajo astmatsko vnetje, izboljšajo astmo. Vnetje zmanjšujemo z odstranjevanjem alergenov in dražljivcev ter predvsem z uporabo protivnetnih zdravil. Raziskave urejenosti astme po vsem svetu pokažejo, da v vsakdanjem življenju le malo bolnikov doseže tako dobro stanje urejenosti bolezni, kakršno je možno doseči v kliničnih raziskavah. Trenutno veljavne svetovne smernice za obravnavo astme imajo pomanjkljivost, da se osrediščajo v glavnem na predpisovanje zdravil. Dejstvo pa je, da na urejenostbolezni lahko vplivamo predvsem z zdravstveno vzgojo in večanjem zavzetosti bolnikov za zdravljenje.
Keywords: Asthma; Astma; Classification; Diagnosis; Drug Therapy; therapy; zdravljenje; zdravstvena vzgoja