Human remains in Slovenian museums and memorial sites - Ramšak, Mojca (Monitor ISH, 2023)
Članek obravnava različne zvrsti človeških posmrtnih ostankov, ki so na ogled v slovenskih muzejih ali spominskih krajih, v izobraževalnih ustanovah in drugih prostorih v Sloveniji. Predstavi tipologijo človeških ostankov, pravni okvir in etične smernice, ki urejajo spoštljivo ravnanje z njimi. Ob tem poudarja, da Slovenija nima izzivov pri zahtevkih za repatriacijo, saj zgodovinsko gledano ni šlo za prevladujočo kolonialno silo, ki bi si na ta način kopičila svoje zbirke.
Keywords: človeški ostanki; ethics; etika; human remains; material culture; materialna kultura; museum; muzej; Slovenia; Slovenija