Aberrant glycosylation as a biomarker in oncology - Gregorčič, Neža (Laboratorijska medicina, 2024)
Rak je s skoraj 20 milijoni novih primerov in 9 milijoni smrti letno znatni izziv globalnemu zdravju. Za izboljšanje stopnje preživetja je ključna zgodnja diagnoza, vendar so trenutne diagnostične metode, kar se tiče občutljivosti, specifičnosti in dostopnosti, pomanjkljive. Spremembe v glikozilaciji biomarkerjev nudijo obetavno možnost za zgodnje odkritje in izdelavo personaliziranih strategij zdravljenja. Analiza glikovariant s pomočjo z evropijem polnjenih nanodelcev je nov pristop, ki uporablja fluorescenco s časovnim zamikom za povečano občutljivost in prepoznavanje sladkorne komponente molekul za večjo specifičnost. Članek se osredotoča na spremembe glikozilacij pri raku s poudarkom na njihovem diagnostičnem potencialu in metodah, v ospredju je s pomočjo z evropijem polnjenih nanodelcev. Ta metoda kaže visok potencial za identifikacijo določenih glikovariant, ki jih povezujemo z rakom jajčnikov, prostate, dojk, črevesja in mehurja. Zmožnost razlikovanja za raka specifičnih glikovariant in glikovariant nemalignega izvora odpira vrata za izboljšano obravnavo onkoloških pacientov. Za večjo uporabnost metode pa so še vedno potrebne optimizacije in analiza z večjim številom vzorcev.
Keywords: biomarker; cancer (medicine); fluorescenca s časovnim zamikom; glikozilacija; glycosylation; lectins; lektini; rak (medicina); time-resolved fluorescence