Anglizismen im berufsbezogenen DaF-Unterricht - Die Untersuchung von Anglizismen im Bereich der Luftfahrt - Orthaber, Sara (Scripta manent (Ljubljana), 2012)
Dandanes je znanje tujih jezikov v majhnih deželah, kot je Slovenija, pomembno in zaželeno, kar se kaže tudi v večini razpisov za prosta delovna mesta. Tega se zavedajo številne izobraževalne institucije, ki ponujajo najmanj dva tuja strokovna jezika, med katerimi se študenti odločijo za enega.Čeprav večina izbere prav angleščino, je v zadnjih nekaj letih opaziti več zanimanja za nemščino kot tuji jezik. Ne glede na to pa je v današnjem času znanje angleškega jezika nepogrešljivo, kar smo opazili tudi pri poučevanju predmeta Nemščina v logistiki. Vplivi angleškega jezika se namreč kažejo v skoraj vseh situacijah poslovnega sporočanja, zlasti pa v strokovnem izrazoslovju. Članek obravnava uporabo samostalniških anglicizmov v učnih materialih, vezanih na temo letalstva, ki jih uporabljajo na Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru pri pouku Nemščine v logistiki. V ta namen so najprej predstavljeni pojmi (anglicizmi) in nato našteti še anglicizmi, ki so bili najdeni v učnem gradivu. Na koncu so obravnavane implikacije za poučevanje nemščine kot tujega (strokovnega) jezika
Keywords: anglicizmi; strokovni jezik; terminologija; tuji jeziki