Vojnovićev roman Jugoslavija, moja dežela kot roman ceste - Virant, Špela (Ars et humanitas, 2025)
Prispevek analizira roman Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela z vidika lite-rarnega žanra romana ceste, ki se je v drugi polovici 20. stoletja razvil pod vplivom pikaresknega romana, razvojnega romana in filmskega žanra road movie, in sicer predvsem v severnoameriški književnosti, v 21. stoletju pa je postal priljubljen tudi v evropskih književnostih. Vojnovićev roman ima tako vsebinske kot formalne značil-nosti tega žanra, npr. prvoosebnega pripovedovalca, epizodično strukturo, posebna psihična stanja med vožnjo z avtom, ki mu omogoči obujanje spominov na otroštvo in soočanje s travmatskimi izkušnjami, kritični pogled na družbo s položaja obstranca in tematiziranje tega, kar je v družbi zamolčano. Istočasno pa roman preseže žanrsko shemo, tematizira prav to govorjenje o zamolčanem in pokaže, da ni pomembno le, da o zamolčanem spregovorimo, temveč tudi, kako o tem spregovorimo.
Keywords: coming-of-age novel; picaresque novel; pikareskni roman; razvojni roman; road novel; roman ceste; Slovenian literature; slovenska književnost; Vojnović, Goran