Digitalizacija procesa poročanja o vzrokih smrti v Sloveniji - Lešnik Štefotič, Vesna (Informatica Medica Slovenica, 2024)
Podatki o vzrokih smrti so pomemben vir informacij za spremljanje, načrtovanje, vodenje in razvijanje zdravstvene dejavnosti ter za ocenjevanje zdravstvenega stanja prebivalstva. Informacijska rešitev eSmrti je primarno podpora mrliško pregledni službi pri zbiranju podatkov o smrti in vzrokih smrti osebe, ki je umrla na ozemlju Republike Slovenije. Njeni uporabniki so mrliški pregledniki, obducenti in administratorji z NIJZ. Rešitev je vpeta v širši sistem zdravstva in pripadajočih nacionalnih registrov, s katerimi si izmenjuje podatke: Centralnim registrom podatkov o pacientih za pridobivanje zdravniške dokumentacije ter pošiljanju zdravstvenih podatkov umrle osebe in prijavi nalezljive bolezni, Varnostno shemo eZdravja za urejanje dostopov, Centralnim registrom prebivalcev za določanje EMŠO umrlim tujcem in prijavo smrti ter Registrom prostorskih enot za določanje naslova smrti. Uporaba informacijske rešitve eSmrti prinaša številne prednosti tako uporabnikom rešitve kot tudi drugim deležnikom, ki so uporabniki teh podatkov: poenostavitev administrativnih del, ločevanje administrativnih in zdravstvenih podatkov, povečana dostopnost podatkov za pooblaščene osebe, pravilnosti podatkov, hitrejši in učinkovitejši postopek prijave smrti ter pridobivanja EMŠO za tuje državljane, boljša sledljivost in transparentnost zbiranja podatkov o smrti ter hitrejše poročanje nalezljive bolezni.
Keywords: Digitalizacija; informacijske rešitve; javno zdravje; mrliški preglednik; obducent; registri; smrt; Smrt (biologija)