Slovenski pravopisi in vprašanje normativnih pristojnosti - Dobrovoljc, Helena (Slovenski jezik, 2013)
Temeljni jezikovni priročniki zlasti v manjših jezikovnih skupinah veljajo za družbeno vpliv - nejša jezikoslovna dela. V prispevku predstavljamo pravopisnepriročnike kot temeljna stan - dardizacijska dela na Slovenskem. Prispevek temelji na uporabi raznovrstnih pristopov, značil - nih za leksikologijo - besedilnih, kontekstualnih in kvalitativnih - za ugotavljanje in razume - vanje zapletenih razmerij med jezikoslovnimi in družbenopolitičnimi mehanizmi, ki usmerjajo kodifikacijo jezikovnega standarda.
Keywords: leksikografija; lexicography; normative guides; orthography; pravopis; priročniki; Slovene; Slovene language; Slovenia; Slovenija; slovenščina; standardizacija; standardization