Sprachenporträts und Translanguaging - ein Versuch, im Fremdsprachenunterricht vertrautes mit neuem zu verbinden - Löwenkamp, Sarah (Vestnik za tuje jezike, 2025)
Ukvarjanje z naraščajočo večjezičnostjo je v zadnjih letih v didaktiki tujih jezikov prineslo številne spremembe in novosti. Dolgo časa so pri razmišljanju o jeziku, identiteti, izobraževanju in didaktiki tujih jezikov prevladovale monolingvalne usmeritve, danes pa se vse bolj priznava večjezična družbena realnost. V tem okviru se čezjezičnost uveljavlja kot eden izmed možnih pristopov za opis in analizo rabe večjezičnih praks. V primerjavi z obstoječimi pristopi čezjezičnost problematizira predstavo jasno ločenih jezikovnih sistemov in v ospredje postavlja jezikovni repertoar večjezičnih govorcev, ki se v komunikacijskih procesih uporablja prožno in strateško. Namen članka je predstaviti in analizirati učni poskus, zasnovan na pristopu čezjezičnosti, in ga povezati z uveljavljeno metodo jezikovnih portretov. Jezikovni portreti učencev omogočajo njim in raziskovalcem premislek o njihovem jezikovnem repertoarju, vpogled v različne jezikovne prakse, pa tudi v fizične, emocionalne in nenazadnje ideološko pogojene predstave in odnose do jezikov. V prispevku smo analizirali 19 jezikovnih portretov, opremljenih z legendo in razlago izbire jezika, in 19 besedil, ki so jih napisali učenci in v katerih je bila zaželena čezjezičnost. Potrdila se je domneva, da bo jezikovna raznolikost v portretih obsegala zelo širok spekter, da bodo razlogi za vključevanje posameznih jezikov zelo različni in da ti jeziki ne bodo nujno v neposredni povezavi z dejanskimi jezikovnimi zmožnostmi.
Keywords: čezjezičnost; foreign language teaching; jezikovna homogenost; jezikovni portreti; language portraits; linguistic homogeneity; multilingualism; pouk tujega jezika; translanguaging; večjezičnost