Familialization in welfare state arrangements - Götzö, Monika (Družboslovne razprave, 2014)
Sedanji prevladujoči diskurzi o pomembnosti družine kot predpogoja za doseganje izobrazbe ter za zaposljivost in družbeno mobilnost razkrivajo medsebojno prepletenost države in družine, ko gre za družbeno integracijo. Za študij drsenja diskurzov proti familializaciji režimov življenjskih potekov so rejniške družine posebnega pomena. Raziskava pokaže na pomen notranjih pogajanj o odgovornostih, kompetencah, ekspertizi, profesionalizaciji teh družin kot tudi na nujo preprečiti kolonizacijo intimnega družinskega konteksta. Avtorica analizira medsebojno prepletenost oseb, ki so vključene v življenje rejniških družin, kot so skrbniki, terapevti, biološki starši, rejniki, otroci v rejništvu in lokalne oblasti. V članku se osredotoča na začetek in konec ukrepov za zaščito otrok ter na načine vplivanja na njihov življenjski potek.
Keywords: Država blaginje; Welfare state; Foster family; Rejniška družina; Otroci; child; Children; rejništvo; družina; family