Models and instruments for selection of assistive technology for computer access - Debeljak, Mojca (Informatica Medica Slovenica, 2010)
Podporna tehnologija za delo z osebnim računalnikom je nujna za delo z računalnikom za ljudi z zmanjšanimi možnostmi, ki ne morejo uporabljati standardnih uporabniških vmesnikov. Na voljo so različne rešitve, a problem se pokaže pri izbiri prave tehnologije za posameznega uporabnika. Pregledali smo modele in orodja za izbiro primerne podporne tehnologije, opisane v znanstveni in tehnični literature. Na podlagi pregleda predlagamo, kateri modeli in orodja so lahko primerna tudi za ožje področje izbire primerne podporne tehnologije za delo z osebnim računalnikom.
Keywords: assistive technology (AT); disability; informacijsko komunikacijska tehnologija (IKT); information and communication technology (ICT); invalidnost; podporna tehnologija