Vpliv univerze na razvoj Ljubljane - Pak, Mirko (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 1997)
Univerza v Ljubljani, ustanovljena leta 1919, vključuje 27 fakultet in visokih šol ter nekaj umetniških akademij s skupno 33000 študentov. Po drugi svetovni vojni je edina slovenska univerza vplivala na razvoj Ljubljane: (1) njene ustanove zavzemajo precejšen del mestnih površin in so poseben element mestnega razvoja (prostorsko in funkcijsko), kar je razvidno iz njihove lokacije; (2) z zaposlenimi in študenti je pomembno zaznamovala gospodarsko strukturo mesta; (3) vključena je v družbeno-kulturno strukturo mesta; (4) vplivala je na zgostitev raziskovalnih kapacitet in ustanov z njihovimi znanstvenimi in raziskovalnimi dejavnostmi.
Keywords: Ljubljana; mesta; University of Ljubljana; Univerza v Ljubljani; univerze; urbana geografija