Posebnosti prevajanja strokovnega jezika diplomacije - Udovič, Boštjan (Slavistična revija, 2011)
Prispevek tematizira problematiko prevajanja izrazov, ki se v slovenščini uporabljajo v diplomatskem jeziku, ter poudarja pomen sodelovanja strokovnjakov s področij diplomacije in prevajanja. Raziskava temelji na analizi Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih, sprejete leta 1961 (v veljavo je stopila leta 1964), in sicer različic v treh uradnih jezikih OZN (angleškem, francoskem in ruskem), obeh (neuradnih) prevodov v slovenščino in prevoda v nemščino. Prav tako avtorji slovenska prevoda primerjajo s srbohrvaškim prevodom, ki velja za edini uradni prevod Konvencije, ki jo je Socialistična federativna republika Jugoslavija ratificirala leta 1964.
Keywords: 1964; diplomacija; diplomacy; Dunajska konvencija o diplomatskih odnosih; izhodiščno besedilo; leksika; prevajanje; Slovene; slovenščina; srbohrvaščina; terminologija; terminology; translation