Kožna tiha perioda - določitev normativnih vrednosti - Peterlin-Potisk, Karmen (Rehabilitacija (Ljubljana), 2012)
Izhodišča: Kožna tiha perioda (KTP) je kratkotrajna prekinitev elektromiografske hotene izometrične mišične kontrakcije, ki sledi neprijetni ali boleči električni stimulaciji kožnega živca. Za detekcijo KTP uporabljamo standardno elektromiografsko opremo. Podatki o vrednostih časovnih parametrov KTP se v literaturi zaradi različnih metod dela razlikujejo, zato je bil cilj raziskave določiti normativne vrednosti za le-te na URI-Soča in jih primerjati s podatki iz literature. Metode: Pri 30 zdravih preiskovancih smo določili srednje vrednosti in standardne odklone za začetek, konec in trajanje KTP med hoteno izometrično mišično kontrakcijo po električni stimulaciji (ES) kožnih živcev na desnem zgornjem in spodnjem udu. Kožno tiho periodo smo detektirali nad kratko abduktorno mišico palca roke (m. abductor pollicis brevis APB) po ES kožnega živca na kazalcu in mezincu, nad skupno ekstenzorno mišico prstov (m. extensor digitorum communis EDC) po ES povrhnjega radialnega živca ter nad sprednjo tibialno mišico (m. tibialis anterior TA) po ES suralnega živca. Rezultati: Srednja vrednost in standardni odklon (SV SD) začetne latence KTP nad mišico APB po ES kožnega živca na kazalcu sta bila 70,9 9,3 ms, trajanje 55,1 10,0 ms, konec 125,5 11,1 ms; po ES kožnega živca na mezincu je bila začetna latenca KTP 71,8 9,0 ms, trajanje 52,2 8,9 ms, konec 123,7 10,1 ms. Nad mišico EDC po ES povrhnjega radialnega živca je bila začetna latenca KTP 63,5 6,3 ms, trajanje 44,4 5,7 ms, konec 107,9 8,5 ms, nad mišico TA po ES suralnega živca pa začetna latenca KTP 97,1 8,7 ms, trajanje 68,1 11,0 ms in konec 165,4 12,0 ms. Zaključek: Metoda določanja KTP je preprosta, uporabna pri preučevanju delovanja tankih živčnih vlaken in kožnih nociceptivnih odgovorov pri okvarah hrbtenjače. V raziskavi smo določili normativne vrednosti časovnih parametrov KTP pri zdravih preiskovancih, kar nam bo omogočalo natančnejše ocenjevanje delovanja tankih vlaken A-delta in hrbtenjačnih inhibitornih mehanizmov pri bolnikih.
Keywords: A-delta fibres; cutaneous silent period; diagnostične metode; elektromiografija; hotena mišična kontrakcija; jakost dražljaja; kožna tiha perioda; stimulus intensity; vlakna A-delta; voluntary muscle contraction