Na poti proti štiri odstotni rasti in afirmaciji ekonomske suverenosti - Štiblar, Franjo (Gospodarska gibanja, 2017)
V 2016 je bila 2.5% rast BDP Slovenije prenizka, saj ne zmanjšuje zaostajanja Slovenije za povprečjem EU28 in ni izkoristila razpoložljivih kapacitet. Vladna napoved o 3.6% rasti v 2017 je sprejemljiva (ugodna), ker se bliža potencialnim vsaj 4%. Tveganja zanjo so na strani povpraševanja predvsem v preslabih investicijah (nesposobnosti odgovorne službe za črpanje EU sredstev) oziroma izdatkih države (izpolnjevanju zahteve Szekelyja in drugih iz EK EU po napačno izračunani preveliki zahtevi fiskalnega napora), saj velik optimizem potrošnikov in ugodna gospodarska klima spodbujata vlečna konja potrošnjo in izvoz. Na strani ponudbe je zunanje tveganje dvig cen surovin, posebno nafte, domača nevarnost pa v napačnih odločitvah pri reševanju mikro gospodarskih dilem, takšnih, ki bi nam odrekale lastno ekonomsko identiteto. Za reafirmacijo naše ekonomske suverenosti velja graditi infrastrukturo v domačem aranžmaju, tako trdo (drugi tir, tretja os) kot mehko (Mercator, NLB, Abanka) in ohraniti gospodarske gigante, ki pomenijo tisoče delovnih mest (CIMOS). Finančnih virov je obilo (neizkoriščena bančna likvidnost preko 11 milijard eur, milijardne rezerve zavarovalnic, pokojninskih skladov, poceni tuji krediti) in bodo na razpolago ob državni garanciji. Po izgubljenem desetletju so obeti za slovensko gospodarstvo zelo dobri, le izkoristiti jih je potrebno znati z boljšim upravljanjem, tako gospodarskim kot političnim, kar vključuje bolj ustrezno kadrovsko politiko.
Keywords: ekonomska politika; ekonomska rast; gospodarstvo; Slovenija