Convertible subspaces that arise from different numberings of the vertices of a graph - Cruz, Henrique F. da (Ars mathematica contemporanea, 2019)
V članku opišemo podprostore posplošenih Hessenbergovih matrik, pri katerih se determinanta pretvori v permanento z uporabo ?$±$? znakov. Te podprostore se da dobiti iz različnih oštevilčenj točk grafa. S tem procesom oštevilčenja dobimo nekaj dobro znanih zaporedij celih števil. Na primer, za poti dolžine ?$n$? dokažemo, da je število teh podprostorov ?$(n + 1)$?-vo Fibonaccijevo število.
Keywords: determinant; determinanta; Hessenberg matrix; Hessenbergova matrika; permanent; permanenta