The performance and mechanisms of DLC-coated surfaces in contact with steel in boundary-lubrication conditions - a review - Velkavrh, Igor (Strojniški vestnik, 2008)
Pomembnost trdih prevlek v različnih strojnih uporabah skokovito narasča že več kot 20 let. Razvoj novih materialov kot npr. sodobne keramike, diamantu podobnega ogljika ter nano-kompozitnih prevlek je vzpodbudil intenzivne znanstvene raziskave na področju tribologije in inženiringa površin, ter hkrati usmeril pozornosti v področje mikro/nano tehnologij. Prevleke iz diamantu podobnega ogljika - DLC - so trenutno ena izmed najbolj perspektivnih vrst trdih prevlek. Njihove glavne prednosti so majhno trenje, dobre proti-obrabne lastnosti, adhezijska zaščita, in druge. Vendar pa je zaradi nizke povrsinske energije DLC prevlek njihova reaktivnost s konvencionalnimi olji in aditivi slabša. Za kakovosten preskok, ki bi izboljšal delovanje in omogočil učinkovito optimizacijo ter izboljšano "konstrukcijo" mejno mazanih DLC stikov za različne mehanske sisteme, je potrebno razumeti zakaj, kako, pod katerimi pogoji in s katerimi vrstami DLC prevlek ter mazivi je njihovo mejno mazanje sploh mogoče. V desetletju raziskav tega področja je bilo objavljenih ze precej rezultatov, vendar so le-ti zaradi različnih tipov prevlek, maziv in aditivov v posameznih studijah pogosto neprimerljivi in včasih tudi nasprotujoči. Veliko povečanje zanimanja za uporabo DLC prevlek v mazanih sistemih v različnih vejah industrije pa zahteva poglobljeno razumevanje mehanizmov mazanja in celostnega delovanja teh prevlek. Ravno zato je, za skokovit napredek na tem področju, potreben pregled trenutnega stanja in sinteza precej razpršenih rezultatov dosedanjih raziskav mazanih DLC-stikov. V predstavljenem prispevku je podana analiza triboloških lastnosti stikov DLC/jeklo in predpostavljenih mehanizmov mazanja iz do sedaj objavljenih študij. Povzeli smo temeljne ugotovitve in trenutno razumevanje mejnega mazanja kontaktov DLC/jeklo, s čimer dopolnjujemo našo podobno analizo opravljeno za stike DLC/DLC.
Keywords: tribologija; trde prevleke; mazanje; olja; aditivi