Skitijske plasti Toškega Čela - Novak, Matevž (Geologija, 2001)
Pri širitvi ceste je bil v zaselku Toško Čelo leta 1998 odkrit 750 m dolg profil skitijske plasti. Peščeni sljudnati dolomiti, ki vsebujejo leče oolitnega dolomita s polži in horizont klastitov s školjko Claraia clarai ter vložki kalkarenitov in oolitnih apnencev, tvorijo spodnjeskitijsko skladovnico. Njen spodnji del je bil odložen v mirnem litolarnem okolju, zgornji del pa kaže na oplitvitev in nekoliko višjo energijo. V globljem in mirnejšem okolju zaprtega šelfa se je v zgornjem skitiju odlagal apnenec s polži, ki lateralno in vertikalno prehaja v dolomit. Razvoj skitijskih plasti Toškega Čela kaže veliko podobnost z razvoji drugod v Sloveniji.
Keywords: apnenec; Dinaridi; dolomit; Slovenia; Slovenija; stratigrafija; stratigraphy; Toško Čelo; trias