Colour, form, animals and deception in the ice age - Petru, Simona (Documenta Praehistorica, 2008)
Vid je glavno čutilo, s katerim opazujemo in spoznavamo svet okrog nas. Ljudje smo med redkimi sesalci, ki imajo trikromatski vid, ki je koristen tako pri pridobivanju hrane, kot pri izogibanju plenilcem. Da so si izboljšali možnosti pri lovu, so se ledenodobni lovci preoblekli v živali. Morda se brez takšnih sposobnosti zavajanja ne bi nikoli razvilo simbolično mišljenje. Ker je vid za človeka tako pomemben, je že zgodaj v svoji zgodovini izumil vizualne sisteme prenosa informacij, ki jih danes imenujemo paleolitska umetnost. Barva in oblika sta bistvena elementa te umetnosti, vendar zaradi izgubljenega konteksta ne moremo povsem razumeti, kaj sta pomenili ledenodobnim umetnikom.
Keywords: archaeology; arheologija; paleolitik; ledena doba; prazgodovinska umetnost; risanje; živali; barve; oblika; simbolika