Členki - Žele, Andreja (Teorija in praksa, 2023)
Členek še vedno ostaja izziv za jezikoslovce, saj o njegovem pomenu odloča vsakokratna uporaba v konkretnem besedilu. Z upovedovalnega vidika so členki neke vrste tvorčeva sosporočila z vključeno naklonskostjo; s funkcijskega vidika je lahko členkovna raba prvenstveno naklonska ali povezovalna. In ravno to vstopanje pragmatičnega, sporočanjskega vidika govorca oz. tvorca v sistem slovarskih razlag, pospremljenih z obveznimi besednovrstnimi opredelitvami, pa je med še veliko drugimi razmišljanji o jeziku prijetno strokovno »obremenjevalo« tudi prof. Toma Korošca. Prispevek zato predstavlja, kako se vprašanje uslovarjanja členkov in členkovne rabe rešuje v nastajajočem novem razlagalnem slovarju slovenskega knjižnega jezika; leksikografska predstavitev lahko ponudi še najbolj celostno funkcijsko in pomenskorazmerno ovrednotenje členkov.
Keywords: besedilo; Členki (jezikoslovje); členkovna raba; členkovna vloga; dictionary; modality; naklonskost; particle role; particle use; particles; Slovarji; slovene; Slovenščina; text