Delovno- in socialnopravna vprašanja "prisilne upokojitve" - Bagari, Sara (Delavci in delodajalci, 2021)
Prispevek analizira delovno- in socialnopravna vprašanja, ki se zastavljajo v zvezi z ukrepom t.i. prisilne upokojitve, kot ga določa Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE). Gre za ukrep, ki delodajalcem omogoča, da delavcem in javnim uslužbencem, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, odpovejo pogodbo o zaposlitvi brez navedbe utemeljenega poslovnega razloga oziroma brez utemeljitve slednjega. Iz opravljene analize določb o prisilni upokojitvi izhaja, da te predstavljajo kršitev mednarodnopravnih norm, ki zavezujejo Slovenijo, hkrati pa ostaja dvom, ali ukrep v obliki in na način, kot je bil sprejet, zadosti vsem zahtevam načela sorazmernosti.
Keywords: age discrimination; delovno pravo; diskriminacija na podlagi starosti; forced retirement; intervention measures; interventni ukrepi; labour law; mandatory retirement; obvezna upokojitev; pravo socialne varnosti; prisilna upokojitev; social security law