Klinični primer otroka z atretično parietalno cefalokelo - Močnik Pegan, Chiara (Slovenska pediatrija, 2024)
Okvare nevralne cevi so redke razvojne nepravilnosti živčevja, ki se pojavijo v razvoju ploda. Incidenca okvar nevralne cevi se ocenjuje na približno 1–5 primerov na 1.000 rojstev. Spina bifida in anencefalija sta najpogostejši okvari, po pojavnosti pa jima sledijo cefalokele kot podskupina kranialnih okvar. Cefalokele so prirojene herniacije intrakranialnih struktur skozi okvaro v duri in kraniumu. Atretična cefalokela (AC) se razlikuje od drugih cefalokel, saj je sestavljena iz ostankov dure, fibroznega tkiva in displastičnega tkiva živčevja. V prispevku predstavljamo bolnico z atretično cefalokelo.
Keywords: atretična cefalokela; kranialne okvare; nepravilnosti nevralne cevi; parietalna cefalokela; pediatrija; rehabilitacija; spina bifida