Civilnopravni vidiki umetne inteligence v zdravstvu - Pavleković, Barbara (Pravni letopis, 2021)
Umetna inteligenca je ena od tehnologij, ki naj bi bistveno zaznamovale prihodnost. V svojem bistvu je umetna inteligenca zmožnost stroja, da izkazuje človeške lastnosti, kot so mišljenje, učenje in načrtovanje. Umetna inteligenca omogoča tehničnim sistemom, da zaznavajo okolje, obdelajo, kar zaznajo, in rešijo problem, pri čemer ravnajo v skladu z določenim ciljem. Še posebej pomemben je vpliv umetne inteligence na zdravstvo, saj bi z njenim napredkom lahko preprečili marsikatero napačno diagnozo. Umetna inteligenca že spreminja način, kako se zdravniki lotevajo reševanja kliničnih problemov. Nekateri algoritmi se lahko celo kosajo z zdravniki, še vedno pa jih ni mogoče popolnoma samostojno vključiti v vsakodnevno zdravstveno prakso, so pa ti že postavljeni v vlogo pomočnika. Čeprav ti algoritmi pomembno vplivajo na učinkovitost zdravljenja in zdravstvenih posegov, obstajajo še nekatera regulativna in etična vprašanja, na katera je treba predhodno poiskati odgovore. Med temi je tudi pravno vprašanje odškodninske odgovornosti zdravstvenih delavcev in proizvajalcev tehnologije umetne inteligence. Prispevek tako obravnava izbrana vprašanja s tega področja in predlaga nekatere rešitve za take težave. Umetna inteligenca nedvoumno prinaša veliko več prednosti kot slabosti, vendar jo je treba ustrezno pravno regulirati, da bi se zagotovila ustrezna pravna varnost vseh udeležencev.
Keywords: algoritmi; civilno pravo; etični vidik; odškodninska odgovornost; regulacija; umetna inteligenca; zdravljenje; zdravstvo