Let iznad bibliotekarovog gnijezda - Madacki, Saša (Organizacija znanja, 2008)
V prispevku raziskujemo vlogo in značaj kakovostnih raziskav v knjižnični praksi, oz. možnosti za oblikovanje knjižničnih servisov in storitev, ter vpliv na knjižnično poslovanje v celoti. Bolj kot kadar koli bi moral biti knjižničar odprt za sodelovanje, aktivno sodelovati v izobraževalno-znanstvenem procesu in težiti k razbijanju negativnega ugleda in stereotipa o knjižničarjih. Namen prispevka je bolje razumeti probleme v odnosu knjižnica--knjižničar--uporabnik. V prispevku ne ponujamo rešitev za razmere v knjižnicah, temveč odpiramo vprašanje o potrebi kakovostnih raziskav, usmerjenih na uporabnike, v razvoju knjižničnih servisov in storitev, ter objavljamo rezultate ankete med uporabniki.
Keywords: bibliotekarstvo; kakovost; knjižnične storitve; library science