La primauté de la constitution de l’objet transitionnel chez Marc Richir - Chu, Ming-Hon (Phainomena (Ljubljana), 2023)
Med psihoanalitiki je zlasti Donald Winnicott pomagal Marcu Richirju razjasniti in razviti genetično fenomenologijo, kakor jo je bil pred njim zasnoval Edmund Husserl. Prispevek skuša pokazati, na kakšen način Winnicottova dela služijo Richirju pri njegovem raziskovanju glede Husserlovega projekta. V skladu z Richirjevim branjem je Winnicott vztrajal pri »primarnosti konstitucije tranzicijskega objekta« za pristop k realnemu. S sklicevanjem na Winnicottove lastne besede želimo osvetliti, v kakšnem smislu privilegira konstitutivno vlogo tranzicijskega objekta ter kako Richir privzame in reinterpretira njegov nauk. Razgrnemo, da tranzicijski objekt svojo kompleksnost razkriva s funkcijo, ki hkrati omogoča in moti proces »hominizacije«
Keywords: breakdown; genetic phenomenology; genetična fenomenologija; igra; play; psihoanaliza; psychoanalysis; Winnicott; zlom