Monade v funkcijskem programiranju - Rozman, Mitja (Matrika, 2017)
Članek predstavi monado, eno pomembnejših struktur v programskem jeziku Haskell. Monada je za programski jezik Haskell bistvena, saj so z njeno pomočjo v Haskellu možne manipulacije z nečistimi izračuni, kot je stanje, na način, ki še vedno zagotavlja čistost ostalih izračunov. Vendar se izkaže, da uporaba monade omogoča še marsikaj drugega. Članek najprej na kratko predstavi osnovne pojme teorije kategorij, kot so kategorija, funktor, naravna transformacija in nazadnje monada. Podana je formalna definicija matematične in Haskllove monade. Na koncu se pokaže še, kako se Haskllova monada izpelje iz matematične, in dokaže njuno ekvivalenco.
Keywords: categories; functional programming; functors; funkcijsko programiranje; funktorji; Haskell; kategorije; monade; monads; naravna transformacija; natural transformation