Etični vidiki poučevanja mladih instrumentalnih glasbenikov - Zurc, Joca (Sodobna pedagogika, 2020)
Glasbeno šolanje je ena izmed najbolj razširjenih obšolskih dejavnosti otrok in mladostnikov, ki razvija številne pozitivne osebnostne lastnosti. Izobraževanje v igranju glasbenega instrumenta je visoko razvito in lahko vodi do resnega udejstvovanja že v zgodnjem obdobju otroštva. Namen raziskave je bil raziskati poti do vrhunskega dosežka v instrumentalni glasbi z vidika otrokove varnosti, posledic za zdravje in možnih tveganih pojavov. Kvalitativna fenomenološka študija je bila izvedena s polstrukturiranimi intervjuji na vzorcu 42 slovenskih in mednarodnih vrhunskih pianistov, violinistov, harmonikarjev in flavtistov. Kvalitativna analiza podatkov je pokazala, da je proces ustvarjanja vrhunskega dosežka v instrumentalni glasbi sestavljen iz štirih osrednjih faz: 1) vstop v glasbo, 2) glasbeno šolanje in vadenje, 3) udejstvovanje na tekmovanjih in nastopih, ter 4) zaključek glasbenega izobraževanja. Posledice intenzivnega igranja instrumenta se kažejo v obliki poškodb in bolečin v hrbtenici ter odrekanj. Ugotovitve odpirajo vprašanja glasbenega izobraževanja o tem, s kakšnimi pedagoškimi pristopi najbolje razviti otrokove prirojene glasbene potenciale ob sočasnem upoštevanju njegovih razvojnih potreb ter temeljnih pravic in svoboščin.
Keywords: etična vprašanja; fenomenološke študije; glasbena vzgoja; koncertiranje; mladi glasbeniki; nadarjenost; poškodbe