Pleteršnik's Dictionary - Stramljič Breznik, Irena (Studia Historica Slovenica, 2010)
Prispevek na dveh primerih izpostavlja premišljen leksikografski koncept Pleteršnikovega slovarja, ki je v letu 2006 doživel novo transliterirano knjižno in elektronsko izdajo. Z njo postaja dostopnejši gradivni vir sodobnih leksikoloških raziskav, ki osvetljujejo leksikaine premike v sodobnem slovenskem jeziku. V prvem delu je primerjalno predstavljena tvorbena kategorija manjšalnic glede na stanje v Pleteršnikovem slovarju in SSKJ, v drugem delu pa je prikazan Pleteršnikov premišljen izbor avtorske leksike iz Volkmerjevih del. S tem izborom je uspel ohraniti svežost in reprezentativnost narečne vzhodnoštajerske in panonske leksike, ki jo referenčni korpus slovenskega jezika FidaPLUS še danes potrjuje kot živo in sposobno prevzemati različne stilne vloge.
Keywords: leksikologija; Pleteršnik, Maks; slovarji; slovenščina; Volkmer, Leopold