Inclusion, participation and self-governance in plural societies - Žagar, Mitja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2017)
Pobuda za tematsko številko o politični participaciji narodnih manjšin je nastala na mednarodnem seminarju v Trstu leta 2016. Prispevek predstavlja zasnovo številke, njen okvir ter omejitve raziskovanja kompleksnih in dinamičnih družbenih pojavov, kot so narodne in druge manjšine, vključevanje, integracija in participacija. Poudari družbeno pogojenost raziskovanja, rezultatov, ugotovitev in interpretacij ter problem financiranja, ki ne omogoča celovitega, poglobljenega in dolgoročnega raziskovanja. Vključevanje, integracijo, družbeno in politično participacijo ter demokracijo predstavi kot kontekst politične participacije manjšin. Model družbene in politične participacije manjšin in njihovih pripadnikov opredeli kot orodje za raziskovanje politične participacije manjšin in interpretacijo raziskovalnih rezultatov.
Keywords: narodne manjšine; participacija; democracy; demokracija; vključenost; izključenost; integracija; pravno varstvo