Biblija, slovenski jezik in slovenska literatura - Snoj, Vid (Primerjalna književnost, 2005)
Članek pripoveduje zgodbo o Bibliji, slovenskem jeziku in slovenski literaturi, s tem da sledi različnim nitim v zapleteni teksturi te zgodbe. Niti so štiri: slovenski prevod Biblije v 16. stoletju, nastanek slovenske literature v drugi polovici 18. stoletja in potem, znotraj okvira slovenske literature, sekularizacija Biblije v Prešernovem visokem romantičnem pesništvu ter izoblikovanje paradigme hrepenenja ob pomoči Biblije v Cankarjevi prozi skoraj stoletje pozneje.
Keywords: Biblija; Cankar, Ivan, 1876-1918; Prešeren, France, 1800-1849; prevodi v slovenščino; Slovene literature; slovenska književnost; svetopisemski jezik; svetopisemski motivi