Stability analysis of underground openings for extraction of natural stone - Fifer Bizjak, Karmen (Geologija, 2003)
Predstavljen je primer izgradnje podzemnih prostorov kamnoloma Hotavlje. Podani so rezultati numerične zvezne analize in numerične analize ločenih elementov. Ugotovljeno je, da je zvezna analiza primerna za preverjanje globalne stabilnosti podzemnega prostora, z nadaljno analizo pa je mogoče dobiti natančnejše izračune o stabilnosti blokov v okolici izkopa. Za preverjanje stabilnosti posameznih blokov in podpornega sistema za posamezen blok, pa je še vedbo bolj natančna blokovna analiza. Prvi pogoj za zanesljivo stabilnostno analizo je dovolj vhodnih podatkov o geomehanskih lastnostih hribine. Za to so potrebne terenske in laboratorijske preiskave in geotehničnemeritve. Na podlagi večjega števila izdelanih stabilnostnih analiz je bila za podzemne prostore kamnoloma Hotavlje ugotovljena največja širina podzemnih prostorov 12 m.
Keywords: geološke raziskave; geomehanika; gradbeni kamen; Hotavlje; kamnolomi; okrasni kamen; pridobivanje; Slovenia; Slovenija