Površinski mestni toplotni otok v Slovenski Bistrici - Žiberna, Igor (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2024)
V članku so obravnavani intenzivnost, oblika in sezonski režim površinskega mestnega toplotnega otoka v Slovenski Bistrici. Analizirani so podatki, pridobljeni s pomočjo daljinskega zaznavanja satelita Landsat 8. Prikazane so spremembe mestnega toplotnega otoka po letnih časih. Analizirali smo tudi vpliv rabe tal na intenzivnost mestnega toplotnega otoka v Slovenski Bistrici. V članku smo izpostavili območja v Slovenski Bistrici, ki se močneje pregrevajo, in hkrati opozorili na pomembne blažilne učinke zelenih površin znotraj naselja.
Keywords: heat load; mestni toplotni otok; mestno podnebje; Slovenska Bistrica; Slovenska Bistrica.; toplotna obremenitev; urban climate; urban heat island