Lesene ovojne konstrukcije v Alpah, s poudarkom na slovenski alpski arhitekturi - Križaj, Eva (Les (Ljubljana), 2006)
Alpska arhitektura se mora prilagoditi ekstremnim podnebnim in reliefnim razmeram ter se hkrati zlivati z naravnim okoljem. Analiza lesenih ovojnih konstrukcij tovrstnih arhitektur je pokazala, da so to vedeli in upoštevali že prvi graditelji v neokrnjenem gorskem svetu, vse od postavljalcev osnovnih zavetišč, pastirskih, drvarskih in oglarskih, do graditeljev planinskih koč. Nekoliko izstopa le bivak, saj njegova univerzalna oblika ni odvisna od značilnosti regionalnega okolja. Zavetišča in koče so bili narejeni iz lokalnih gradiv, praviloma iz lesa. Čeprav se je danes način gradnje zaradi moderne tehnologije močno spremenil, ostaja les še vedno prevladujoč gradbeni material. Gradnjo v alpskem svetu narekujejo klimatsko reliefni dejavniki, zato je med državami znotraj obravnavanega območja zelo podobna. Izraziteje jo lahko razlikujemo le v primerjavi z dolinsko arhitekturo.
Keywords: alpska arhitektura; lesene konstrukcije; planinske koče; Slovenia; Slovenija