The transition to farming and the "revolution" of symbols in the Balkans - Budja, Mihael (Documenta Praehistorica, 2004)
V razpravi analiziramo 'kognitivne' pristope in koncepte, povezane s simbolnimi strukturami lovcev in nabiralcev ter poljedelcev. Opozarjamo na interpretativni pomen 'entoptov', 'revolucije simbolov' in 'eksternega hranjenja simbolov' v kontekstu procesa neolitizacije Balkana in Karpatov.
Keywords: arheološke najdbe; kmetijstvo; agriculture; paleolitik; neolitik; Balkan; Balkans; simboli; symbol; Karpati; Kárpáti