Slovensko-hrvaška državna meja v mejišču Evropske unije - Tunjić, Filip (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2010)
V svetu je sorazmerno malo državnih teritorialnih meja, ki bi imele le lokalni, meddržavni značaj. Avtor skuša ob Braudelovem zapisu, da ... pokrajina ni referenčni okvir raziskovanja, temveč je referenčni okvir raziskovanja le problem , analizirati pomen slovensko-hrvaške državne meje z vidika politične geografije vmesnosti balkanske Evrope ter robnega in kontaktnega položaja teritorijev obeh držav, pri čemer njuna državna meja ostaja brez pomena in funkcije.
Keywords: Croatia; državne meje; European Union; Evropska unija; Hrvaška; politična geografija; Slovenia; Slovenija