E-demokracija in e-volitve - Gaber, Slavko (Teorija in praksa, 2008)
V času povečevanja pomena elektronskih komunikacij se odpira vprašanje elektronskih volitev. V različnih državah po svetu (v Španiji, na Nizozemskem,v Angliji, Švici, Estoniji, Franciji ...) se na različnih ravneh uveljavljajo e-volitve kot dodatna možnost glasovanja. Z možnostjo elektronskega oddaljenega glasovanja ne prihaja do radikalnega zamika oz. širitve polja predstavniške demokracije, zdi pa se, da predstavlja oddaljeno elektronsko glasovanje logično dopolnitev klasičnega glasovanja in zaustavlja upadanje volilne udeležbe. Oddaljeno elektronsko glasovanje kot dopolnitev klasičnemu glasovanju na voliščih predstavlja tudi prihodnost volitev v Sloveniji.
Keywords: democracy; demokracija; election; volitve; Slovenia; Slovenija; Estonia; Estonian Soviet Socialist Republic; Estonija; Switzerland; Švica; tajno glasovanje; elektronsko glasovanje; e-volitve; e-demokracija