Fiziologija ledvic - Rupnik, Marjan (Medicinski razgledi, 2005)
Pričujoči prispevek opisuje, kako ledvice delujejo v normalnih razmerah. Poudarek je na opisu pretoka snovi skozi ledvice, predvsem soli, vode in nekaterih proizvodov presnove. Podrobneje so prikazani in razloženi ledvični klirens in protitočni sistemi, pomembni pri tvorbi seča in gospodarjenjem z vodo.
Keywords: Kidney; Ledvica; Fiziologija; Physiology; Ledvični funkcijski testi; Kidney function tests; ledvice